Sezon na jarmuż, z czym go jeść?

Pewnie większość z was na pewno słyszała i doskonale, wie co to, jest jarmuż. Przyznam wam się szczerze, że ja do tej pory nie, wiedziałam co to, jest. Mam nadzieję, że jednak nie tylko ja! Mając to na uwadze w tym artykule, napiszę co to, jest ten jarmuż i podam dwa przepisy na dania z jarmużem.

Tak więc jarmuż to nic innego, jak odmiana botaniczna kapusty warzywnej. Owa kapusta jest rośliną dwuletnią, która należy do rodziny kapustowatych. To najstarsza odmiana użytkowa tego gatunku. W starożytności uprawiana była jako roślina ozdobna i jadalna, ale znana jest tylko i wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych. Jej łodyga wytwarzana jest w pierwszym roku. Zazwyczaj jest gruba i silna. Ma wysokość od 10 do 110 cm. Liście ma długie, kędzierzawe, tworzą rozetę, są zielone lub fioletowe. W pierwszym roku wzrostu wytwarza pęk odziomkowych liści, które u niektórych odmian są pomarszczone. Natomiast pęd kwiatostanowy wytwarza w drugim roku. Korzenie ma silnie rozwinięte i długie. No dobrze tyle o wyglądzie jarmużu. Pisząc ten artykuł szkoda, byłoby nie wspomnieć również o właściwościach i wartościach odżywczych jarmużu, których jest tak wiele.

Źródło: pixabay.com

Właściwości odżywcze jarmużu
Otóż jarmuż jest warzywem niskokalorycznym, bogatym w błonnik, który nie zawiera tłuszczu. W 100 g jest ok.30 kalorii i 5 g błonnika. Jarmuż jest więc nie tylko smaczny, ale również niezwykle odżywczy. Zawiera tak dużo żelaza, że często nazywany jest „nową wołowiną”. Jest źródłem witaminy K, która chroni przed rakiem, wpływa na stan kości oraz zapewnia prawidłową krzepliwość krwi. W jarmużu znajdziemy zasoby witaminy C odpowiedzialnej za odporność organizmu i prawidłowy metabolizm. Jeśli zależy nam na zdrowej i pięknej skórze, również sięgnijmy po jarmuż. Dzięki dużej zawartości witaminy A korzystnie wpływa na stan cery, włosów i paznokci, a także na wzrok. W jarmużu jest także więcej wapnia niż w mleku. Składnik ten zapobiega osteoporozie, wpływa na dobry stan kości i zębów oraz przyspiesza metabolizm. Jedzenie jarmużu obniża również poziom cholesterolu, przez co zmniejsza się ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Zimowe warzywo, czyli jarmuż, jest pełne antyoksydantów, które mają wielkie znaczenie dla zdrowia. Dzięki nim nasz organizm ma wyższą odporność oraz staje się mniej podatny na poważne schorzenia, takie jak nowotwory. Sami widzicie, że warto jeść jarmuż! Dlatego też mając to na uwadze, przedstawię w tym artykule dwa przepisu na dania z jarmużem. Oto one:

ZUPA Z JARMUŻU

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów świeżego jarmużu
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 czubate łyżki śmietany 18%
  • pieprz i sól
  • 1 ½ szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 kostka smaku – pietruszkowa (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy
  • ćwiartkę cytryny
  • starty parmezan

PRZYGOTOWANIE:

Z liści jarmużu wycinamy łodyżki. Cebulę kroimy i dusimy na oliwie i maśle. W tym czasie obieramy pietruszkę i dzielimy ją na dwie części. Tę grubszą wrzucamy do garnka, a mniejszą do duszonej cebuli i dusimy. Do garnka wrzucamy kostkę smaku albo sól i zalewamy szklanką wody. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy jarmuż, czosnek pokrojony w cienkie plasterki, następnie na jarmuż przekładamy cebulę. Gotujemy, aż liście zrobią się intensywnie zielone. Pięć minut później dolewamy pół szklanki wody. Doprawiamy, blendujemy i dodajemy śmietanę oraz sok z cytryny. Zupę ponownie zagotowujemy. Na talerzach posypujemy parmezanem.

Źródło: pixabay.com

KARKÓWKA DUSZONA Z JARMUŻEM

SKŁADNIKI:

  • karkówka wieprzowa 1/2 kg
  • jarmuż 1/2 pęczka
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
  • sól i pieprz
  • papryka słodka mielona
  • chili pieprz
  • zioła prowansalskie
  • kminek mielony
  • ziarna jałowca 3 – 4 sztuki

PRZYGOTOWANIE:

Na początek mięso kroimy w kostkę, posypujemy obficie przyprawami i odstawiamy na noc do lodówki. Następnie w garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso, obsmażamy i zalewamy wodą. Z jarmużu wykrawamy główny nerw, kroimy i po około pół godzinie dodajemy do mięsa. Dusimy do miękkości. Do mięsa dodajemy koncentrat, zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Podajemy z kaszą.