Uprawa i pielęgnacja nasturcji oraz lwiej paszczy

Nasturcja jest jednym z najpopularniejszych kwiatów ozdobnych. Ma ona wiele odmian, jednak w Polsce możemy spotkać tylko kilka z nich. Maj to dobry czas na sadzenie nasturcji i lwiej paszczy, dlatego warto dowiedzieć się jak uprawiać i pielęgnować te kwiaty.

Nasturcja – uprawa i pielęgnacja

Nasturcja jest rośliną, która jest dość łatwa w uprawie, niestety jednak jest ona bardzo wrażliwa na mróz. Roślina ta preferuje żyzne, lekko wilgotne i przepuszczalne gleby, powinny one także mieć dużą zawartość składników pokarmowych. Nasturcja może rosnąć na stanowisku półcienistym, bądź słonecznym, kiedy będzie ona posadzona na pierwszym stanowisku, będzie miała mniej kwiatów, a więcej liści. Nasiona nasturcji wysiewamy w maju wprost do gruntu.

źródło: pixabay.com

W czasie upałów musimy pilnować, aby była ona cały czas podlewana, ponieważ w przeciwnym wypadku będzie ona podatniejsza na mszyce i inne szkodniki. Nasturcja ma bardzo szerokie zastosowanie, nadaje się ona do dekoracji obrzeży, ogrodzeń, czy też płotów. Wiele osób wykorzystuje ją także do tworzenia rabat mieszanych. Często możemy także ją spotkać wsadzoną w wiszących skrzyniach oraz na balkonach, czy tarasach.

Lwia paszcza – uprawa i pielęgnacja

Także lwia paszcza jest rośliną, która jest łatwa w uprawie, ma ona dość niewielkie wymagania glebowe. Preferuje ona jednak podłoże przepuszczalne, lepiej, aby było ono piaszczysto-próchnicze, lekko wilgotne bądź umiarkowanie suche. Najlepiej, kiedy sadzimy ją na stanowisku słonecznym. Lwią paszczę wysiewamy bezpośrednio do gruntu w maju, możemy ją także uprawiać w donicach na balkonach, czy też tarasach.

Roślina ta wymaga podstawowej pielęgnacji, tzn. musimy ją odchwaszczać, uszczykiwać pędy, robimy to aby przedłużyć kwitnienie rośliny.

źródło: pixabay.com

Lwia paszcza nazywana jest także wyżlinem większym, nadaje się ona do sadzenia wśród innych roślin jednorocznych, jak i do sadzenia razem z innymi bylinami. Roślina może być także sadzona na kwiaty cięte, w wazonie zachowuje długo świeżość.